Intressant politisk utveckling

Under senare tid har S börjat tappa väljare för att nu vara nere på ca 27 procent. Utvecklingen är inte förvånande när man skärskådar de bakomliggande faktorerna. Situationen med att utgöra en minoritet i riksdagen och att hänga upp ett regeringsinnehav på den alltmer ifrågasatta Decemberöverenskommelsen öppnar för ren mobbning mot S-MP regeringen i allt fler frågor. Situationen börjar alltmer likna regeringen Ullstens plågsamma år (ni minns väl GräsrotsHedda, försvarsministern de Geer osv) innan valet kom och befriade det stackars Folkpartiet från regeringsinnehavet.

Samtidigt kan vi konstatera att Sd ökar något trots infekterade bråk inom partiet. För vilket annat parti som helst hade den turbulenta tid som Sd nu haft betytt stora ras i opinionen, men inte inom Sd. Vad är det som skiljer detta parti från andra är den naturliga frågan. Jag tror svaret ligger förborgat i att Sd;s sympatisörer egentligen använder Sd för att få genomslag för egna viktiga frågor som dom upplever inte kan få, genom att agera inom sitt vanliga parti. Påverka det egna partiet som man tidigare röstat på i önskad riktning och som man kan tänka sig återvända till om politiken ändras.

Alliansen är för tillfälligt nedlagd för att låta ingående partier hämta andan efter 8 års tvångströja. Frågan är om den återsamlas inför nästkommande val, en sak är dock tämligen säker – den kommer inte att vara lika homogen som tidigare. Partiledare har bytts ut, de små ingående partierna har förlorat väljare, låt vara att Kd sannolikt fått stödröster från moderaterna.

Allianspartierna söker ånyo frågor som skall ge dem kraft och näring. Med både centern och kristdemokraterna i högerhörnets innersta plats blir det trångt. Centern tillhör slabanghögern, kristdemokraterna söker en ny värdekonservativ arena att agera från. Folkpartiet skall vända på alla stenar och moderaterna har hängt upp skylten ”Stör ej – Arbete pågår”. Vad som kommer ut av detta är inte lätt att veta, frågan är om förändringarna inom partierna blir så stora att Alliansen i nästa val blir för skör.

Moderaterna har att handskas med ett växande missnöje med Decemberöverenskommelsen. Om missnöjet växer ytterligare kan det leda till att situationen blir ohållbar. De krafter inom borgerligheten som partiellt kan tänka sig agera så man får stöd av Sd i enstaka frågor växer. (träffa överenskommelser med Sd är inte aktuellt – ännu)

Regeringen kommer troligen inte att kunna regera på dessa premisser mandatperioden ut. Att först göra upp med MP och sedan med V för att när förslaget läggs i riksdagen få utstå en förnedrande kaskad av tillkännagivande och andra tjyvnyp sliter för hårt. Det finns några valmöjligheter ännu, men de minskar varefter tiden går.

Annonser

En reaktion på ”Intressant politisk utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s